Artikel

Tareq vond zijn droombaan!

Afbeelding
tareq rt

Tareq overwon de taalbarrière en vond zijn droombaan (dankzij het Rangeerterrein)

Een beitel, een hamer en een stuk hout. Meer heeft Tareq (48) die ochtend bij het Ontdekstation niet nodig om in een mum van tijd een poppetje van hout te maken. Om vervolgens van wat willekeurige stukken hout ook nog een stoel in elkaar te timmeren.

De rest van de groep kijkt ademloos toe.

Wat Tareq in zijn hoofd heeft, kunnen zijn handen maken. Deze ochtend is hij naar het Ontdekstation gekomen omdat hij zich wil oriënteren op een nieuwe baan. Na een technische loopbaan in Syrië, 7 jaar werken in Jordanië en nu 2 jaar productiewerk in Nederland, is hij toe aan iets nieuws.

Want niet alleen zijn handen jeuken, zijn hoofd ook.

Tareq is leergierig en wil zich verder ontwikkelen. Maar blijft struikelen over de taal die het voor hem lastig maakt theorie-onderwijs te volgen. Dat brengt hem uiteindelijk bij het Rangeerterrein.

Hoe kwam je bij het Rangeerterrein terecht?

"Ik ging op zoek naar een BBL-opleiding, liefst in de elektrotechniek zodat ik mijn ervaring uit Syrië kon gebruiken. Maar omdat systemen en regelgeving hier heel anders zijn, moest ik in Nederland opnieuw beginnen. Het UWV verwees mij door naar het Rangeerterrein. Dat zou de weg naar mijn droombaan kunnen zijn. En dat bleek ook zo."

 

Tijdens de oriëntatiedag op het Ontdekstation maakte je indruk met houtbewerking.

Maar dat was niet wat je zocht.

"Houtbewerking doe ik met veel plezier, maar het is een hobby van me. De sfeer bij het Ontdekstation was zo positief dat ik, eenmaal bezig, al snel in gesprek raakte met mensen. Ik heb daar denk ik zeker 5 uur met mensen zitten praten. Ik was gelijk enthousiast en wilde graag alle mogelijkheden onderzoeken. Toen stelden de mensen van het Rangeerterrein voor dat ik me verder zou verdiepen.”
"Het Rangeerterrein heeft me echt de kans gegeven om mijn droombaan te vinden."

ROC Midden-Brabant was de plek waar je je verder kon verdiepen. Hoe ging dat?

Tijdens mijn bezoek kwam alles aan bod. Bouw, houtbewerking, schilderen, lassen, tegelzetten, elektrotechniek en installatietechniek. Ik keek mee bij examens en docenten gaven me als test opdrachten die ik ter plekke moest uitvoeren. Dat ging goed. Zo goed zelfs, men voorstelde dat ik met werkgevers in gesprek zou gaan. En toen ging het hard.

Je hebt nu je droombaan gevonden. Wat ga je precies doen?

Ik ga binnenkort aan de slag bij installatiebedrijf Kuijpers. Ter voorbereiding heb ik verschillende certificaten behaald. Om met een hoogwerker te mogen werken bijvoorbeeld. En natuurlijk het VCA-certificaat voor veilig werken. En binnenkort ga ik dus aan de slag met allerlei installatiewerkzaamheden.

 

En die BBL-opleiding waar je naar op zoek was?

Als ik 6 maanden werkzaam ben bij Kuijpers, kan ik aan het ROC de BBL-opleiding Elektrotechniek gaan volgen. Voor mij de ideale weg van werken én ontwikkelen. En daar ben ik iedereen heel dankbaar voor: het Rangeerterrein heeft me echt de kans gegeven mijn droombaan te vinden.

 


Zet jouw loopbaan op de rails met het Rangeerterrein

Wil je van baan veranderen maar weet je niet goed welk werk en welke sector bij je past? Of twijfel je of je wel de juiste opleiding of werkervaring hebt? Het Rangeerterrein helpt je de stap te zetten naar de vrijetijdssector, techniek, logistiek en de zorg.

Het Rangeerterrein is een initiatief voor inwoners van Midden-Brabant en deelname is gratis. Meer weten en direct een adviesgesprek aanvragen? Ga naar https://middenbrabant.leerwerkloket.nl/rangeerterrein.

Het Rangeerterrein is een initiatief van Werkgeversservicepunt Midden-Brabant en Leerwerkloket Midden-Brabant. Volg onze communicatie via Facebook, Instagram of Linkedin.