Vrachtwagenchauffeur

Vrachtwagenchauffeur

De chauffeur wegvervoer werkt bij een transportonderneming, als eigen vervoerder of bij andere bedrijven die een transportafdeling hebben. Zijn werkplek is de vrachtwagen. Hij werkt vaak alleen en volgens een onregelmatig werkpatroon. De chauffeur wegvervoer vervoert lading van de ene naar de andere plek in binnen- of buitenland. Hij laadt en lost de lading op een professionele wijze. Hier hoort ook het controleren van lading en bijbehorende documenten bij. Hij levert de lading volgens afspraak en op tijd af en kiest daarvoor de juiste route. Hij is verantwoordelijk voor de vrachtwagen, de lading, de veiligheid van de medeweggebruikers en zichzelf. En hij leeft de wettelijke richtlijnen na. Bij incidenten neemt de chauffeur wegvervoer zelfstandig beslissingen.

Opleiding en doorgroeimogelijkheden

Je haalt je rijbewijs voor vrachtwagens en natuurlijk leer je hoe je je veilig en verantwoordelijk op de weg gedraagt. Je leert hoe je goederen goed kunt laden en weer kunt lossen. Je leert hoe je een rit voorbereidt en afhandelt.

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren. Binnen de logistiek zijn er talloze doorgroeimogelijkheden. Opleiden hiervoor gebeurt vaak in de praktijk via certificaten en praktijkverklaringen. 

Meer weten over de opleiding tot vrachtwagenchauffeur

 

Vraag een oriƫnterend gesprek aan.