-
Vertel eens in het kort iets over je bedrijf
Vromans Kozijnen is in Goirle en wijde omgeving al 37 jaar dé specialist op het gebied van kunststof en aluminium kozijnen voor particulieren en aannemers. Wij leveren ramen, deuren, schuifdeuren, lichtstraten en toebehoren, inclusief advies, vakkundige montage en razendsnelle service. Voor onze aluminium kozijnen werken we samen met Reynaers aluminium. De kozijnen produceren we in onze eigen fabriek. Voor onze kunststof kozijnen op maat zijn we partner van Select Windows. Ik ben de trotse eigenaar van Vromans Kozijnen. We hebben een vast team met negentien vakmensen die tijdens elk project het beste uit zichzelf halen om onze klanten tevreden te stellen. Zij werken vanuit de werkplaats, op locatie of – sinds zes jaar - onze sfeervolle showroom in Goirle.
-
Waarom is een leven lang ontwikkelen zo belangrijk voor jouw bedrijf?
Voor kozijnen is er in Nederland geen vakopleiding. Dat maakt het vinden van jonge technisch geschoolde vakmensen extra lastig. Vier jaar geleden hebben we ons familiebedrijf opgesplitst. Samen met mijn compagnon Walter hebben we het roer omgegooid. Naast het noodzakelijke technisch inzicht hebben we als criterium gesteld dat medewerkers gemotiveerd moeten zijn en dat er een goede klik is. Als mensen enthousiast zijn dan krijg je vanzelf betere resultaten. Wij leiden ze zelf op en zorgen voor bijscholing als ze al verder zijn.
-
Hoe breng je het in de praktijk?
Leuk om te noemen is dat we zelfs onze eigen bakker, slager en kok hebben opgeleid. Op het gebied van kozijnen moeten we natuurlijk met de tijd meegaan. Denk alleen al aan de strenge eisen voor verduurzaming en veilig werken in de vaak zware bouwomgeving. Onze leveranciers helpen bij het overdragen van kennis. Walter en ik volgen zelf ook cursussen. Bijvoorbeeld een communicatiecursus waarbij je leert hoe je mensen in al hun verschillen beter kunt begrijpen. En de cursus Organisatie en succesvol leiding geven. Een leven lang ontwikkelen is een continuproces. In ons vakgebied leren de mensen nieuwe dingen liever in de praktijk dan op school. Korte cursussen vinden ze leuk.
De gemiddelde leeftijd is 35 jaar. Dat is relatief jong voor de bouwbranche. Vergrijzing is echt een issue. We mogen dus niet mopperen. Onze mensen werken hier al lang. Het mooie is dat de ouderen de jonge medewerkers op weg helpen. Je krijgt ook de kans om je in het bedrijf door te ontwikkelen, bijvoorbeeld naar een functie in de aansturing of werkvoorbereiding. Mensen hebben het hier leuk samen en zetten zich voor 300% in. Dat zie je ook terug in de resultaten.
-
Hoe kun je andere ondernemers hiermee helpen?
Ik zit in diverse werkgelegenheidsgroepen om me sterk te maken voor opleidingen binnen onze sector. Ook stemmen we af hoe we personeel kunnen uitwisselen als je even extra mankracht nodig hebt.
-
Hoe is de samenwerking met Leerwerkloket tot stand gekomen en welk traject is er doorlopen?
Vijf jaar geleden sprak ik bij een nieuwjaarsreceptie in Goirle met wethouder Theo van der Heijden over het onderwerp personeelstekort. Hij tipte me om contact op te nemen met het Leerwerkloket. De ondernemersadviseur van Leerwerkloket geeft me regelmatig goede tips. Zo zijn we de mogelijkheden aan het onderzoeken om met VKG/VMRG, Bouwmensen en ROC een montagecursus voor kozijnen te ontwikkelen. We zijn zelf te klein om dit soort zaken te organiseren.
Dit naar aanleiding van onze vraag. In België bestaat dit namelijk al, zo ontdekten we toen een jongen uit België tijdens zijn opleiding voor het onderdeel kozijnen bij ons stage kwam lopen. Het leuke is dat wij hier inmiddels al twee jaar een hele fijne en gemotiveerde medewerker aan hebben.
-
Tot slot: wanneer schakel je Leerwerkloket in?
Voor tips en begeleiding bij vraagstukken over personeel en opleidingen weten we het Leerwerkloket te vinden. We zijn altijd supergoed geholpen. Ze denken goed mee en weten de weg te vinden.
Ik ben dan ook trots dat ik ambassadeur mag zijn.