-
Vertel eens kort iets over je bedrijf
Unilin is producent en leverancier van isolatie. We zijn onderdeel van een Europees bedrijf met zes fabrieken in Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Wij zijn de enige fabriek in Nederland en richten ons dus voornamelijk op dakisolatie. Momenteel switchen we van traditionele dakelementen naar prefab. Waar we vroeger weken bezig waren met plaatsen van een dak, doen we dat nu in een ochtend.
Naast de productie dragen wij ook zorg voor het logistiek proces. Dit wordt gedaan door Cevotrans, onze dochterorganisatie.
Cevotrans richt zich op het transporteren van met name grote volumineuze bouwproducten.
-
Waarom is 'een leven lang ontwikkelen' zo belangrijk voor jouw bedrijf?
We kijken meer naar de mens en of iemand in het team past dan naar competenties. Wij kunnen mensen veel leren door interne opleidingen en externe cursussen. Daarom is het voor ons veel belangrijker of iemand bij ons past dan dat iemand de juiste competenties heeft. Dus pas je in het team en heb je zin om je schouders eronder te zetten, dan vinden wij wel een plek voor je binnen het bedrijf. Je ziet vooral aan de jonge generatie dat ze dat heel leuk vinden. Ook werken wij steeds meer met anderstaligen. Die willen we ook het gevoel geven dat ze hier welkom zijn.
-
Hoe breng je het in de praktijk?
In samenwerking met het ROC hebben wij vorig jaar een interne Nederlandse taalcursus opgezet voor 35 anderstalige werknemers. Nu, een jaar later, zitten deze medewerkers allemaal op basis-inburgeringsniveau Nederlands. Die kunnen nu gewoon een praatje maken met de Nederlandse collega’s en met elkaar. Ook begrijpen ze de werk- en veiligheidsinstructies nu een stuk beter. Na afloop van de basiscursus hebben we ze allemaal een vast contract gegeven. Als die taalcursus er niet was geweest, dan waren ze waarschijnlijk nog steeds als uitzendkracht bij ons aan het werk. Je wilt toch mensen op contract met wie je goed kunt communiceren.
Het leuke is dat 15 van de 35 medewerkers, op eigen initiatief, in de avonduren hun Nederlands nog aan het bijspijkeren zijn met extra cursussen. Wij hebben deze medewerkers beloond door de kosten van de cursussen over te nemen.Bij voldoende deelname start er weer een nieuwe groep met taallessen.
Bij Cevotrans zijn enkele chauffeurs ook opgeleid voor mentorchauffeur.
STL heeft Cevotrans in 2021 uitgeroepen tot beste leerbedrijf van Nederland. “In haar rapport spreekt de jury duidelijke taal: ‘Cevotrans is een relatief klein transportbedrijf, maar biedt als leerbedrijf een leer- en werkomgeving die werkelijk ideaal is voor mbo-studenten.”
Lees het uitgebreide artikel hier op de site van TNL.
-
Hoe kun je hiermee andere ondernemers helpen?
Ik wil mijn kennis graag delen. Ik nodig andere ondernemers dan ook uit om eens bij ons langs te komen en een praatje te maken met werknemers die de taalcursus hebben gevolgd.
-
Hoe is de samenwerking met Leerwerkloket tot stand gekomen en welk traject is er doorlopen?
In eerste instantie benaderde ik het Leerwerkloket omdat ik op zoek was naar een manier waarop ik mijn werknemers extra cursussen kon aanbieden. Zij brachten mij in contact met iemand van het ROC. Al pratende over die cursussen bedacht ik me ineens dat ik ook taallessen wilde aanbieden. Nou dat kon. Daar bleken dan ook nog subsidies voor te zijn die ik met bemiddeling van het Leerwerkloket heb kunnen aanvragen.
-
Tot slot: wanneer schakel je Leerwerkloket in?
Ik ben gevraagd om ambassadeur te worden voor het Leerwerkloket. Dat vind ik wel interessant. Ik denk dat ik andere ondernemers goed kan vertellen over het interne taalprogramma dat wij hebben opgezet. Ik wil dit verhaal graag uitdragen in de hele regio.