René Aerts, Chief of Staff Art Group

Afbeelding
Rene Aerts
  • Vertel eens in het kort iets over je bedrijf 

ART Group is meer dan 60 jaar geleden in Tilburg opgericht en bestaan inmiddels uit vier bedrijven met in totaal 200 medewerkers. We bieden massaproductieoplossingen op het gebied van stansen en spuitgieten. Gestart als gereedschapmaker zijn we uitgegroeid tot bedenker en maker van processen voor massaproductie van alledaagse producten. Van onderdelen voor scheerapparaten tot auto-onderdelen. We leveren wereldwijd aan klanten zoals Philips, Porsche en LEGO. Allemaal massaproductieprocessen voor het produceren van hoge volumes met hoge nauwkeurigheid. Denk aan al die LEGO-blokjes van vroeger en nu die nog steeds precies op elkaar moeten passen. Complexity made smART is onze missie: een complex product in grote hoeveelheden produceren met een slim proces. Bij ART Group ben ik Chief of Staff en vorm ik samen met Nico van Wijnen (algemeen directeur), Robert Vugts (directeur Tooling) en Barry Melis (directeur Manufacturing) het directieteam. 

  • Waarom is een leven lang ontwikkelen zo belangrijk voor jouw bedrijf? 

Eigenlijk is de ART Group een kennisfabriek: we hebben geen eigen producten. Met al onze kennis bedenken wij processen om de producten van onze klanten te kunnen produceren. Alle onderdelen voor onze gereedschappen worden intern geproduceerd met geavanceerde bewerkingsmachines. Een erg specialistisch vak, uitgevoerd door medewerkers met veel kennis en ervaring. Je leert veel on the job en we leiden veelal onze mensen zelf op. We weten medewerkers lang aan ons te binden. Dat doen we door medewerkers uit te dagen en de kans te geven zichzelf te blijven ontwikkelen in hun kennis en kunde. Daarbij ondersteunen wij waar nodig; intern én extern. 

  • Hoe breng je een leven lang ontwikkelen in de praktijk? 

Vorig jaar zijn we gestart met het programma People Development. Hiermee geven wij meer structuur aan het opleiden van al onze medewerkers. We zijn gestart bij onszelf: de directie en het managementteam. Want hoe kunnen wij onze medewerkers nu meehelpen met hun ontwikkeling als we niet eerst aan onszelf werken. Daarna gaan we met alle medewerkers persoonlijk in gesprek: waar ben je goed in, wat vind je leuk en hoe kun jij bijdragen aan onze missie? 

  • Hoe kun je andere ondernemers hiermee helpen? 

We zijn heel actief in regionale netwerken. Ook wij hebben niet de wijsheid in pacht. We willen zoveel mogelijk met anderen delen. Daarom werken we intensief samen met bedrijven, scholen en overheid. Met Midpoint Brabant ontwikkelen wij bijvoorbeeld het fieldlab Slimmer werken. Dit is gericht op het verhogen van de arbeidsproductiviteit door zo te automatiseren dat je werk tegelijkertijd efficiënter en interessanter wordt. Bij het Deltaplan Techniek en diverse andere partijen helpen we mee aan het promoten van technische beroepen. Dat is hard nodig, want het vakmanschap verdwijnt op scholen steeds meer naar de achtergrond. We zijn ook kartrekker van de nieuwe stichting van top 30 techniekbedrijven in Brabant. 

  • Hoe is de samenwerking met Leerwerkloket tot stand gekomen en welk traject is er doorlopen? 

Onze oud HR-manager Hans de Vos was als ambassadeur betrokken bij het Leerwerkloket Midden-Brabant. Hij is met pensioen, en ik neem het stokje over. 

  • Tot slot: wanneer schakel je Leerwerkloket in? 

Voor mij is het nieuw. Ik vind het een goed netwerk om ervaringen uit te wisselen, ook met mensen die niet in de technische branche werken. Mogelijk kunnen we samenwerken op het gebied van leerwerkstages. Het Rangeerterrein is zeker interessant, omdat mensen hier op verschillende manieren kunnen ervaren of je het leuk vindt om te gaan werken in de techniek. Het is in ons aller belang dat Midden-Brabant een sterke regio blijft in de maakindustrie.