Van targets naar talenten

Afbeelding
Marie-Christine van Rijswijk

Marie-Christine (47) verkocht als accountmanager advertentieruimte aan bedrijven. En ze had talent. Overal waar ze kwam, zag ze kansen. Nu werkt ze als projectondersteuner voor het Rangeerterrein en gebruikt ze haar talent om jou en vele anderen te helpen bij een volgende stap in je loopbaan. Hoe zette Marie-Christine haar loopbaan zelf op een ander spoor?

"Op mijn 21e begon ik als accountmanager bij Stadsnieuws. Ik verkocht advertentieruimte in huis-aan-huisbladen aan ondernemers. Dat deed ik later ook voor TV-kranten: een soort teletekst waarop commerciële boodschappen getoond werden. Op een gegeven moment stapte ik over naar het Brabants Dagblad. Daar werkte ik voor verschillende edities en ontwikkelde zelfs speciale kranten voor zorg en onderwijs. Voor ik het wist, werkte ik 20 jaar bij de krant."

Terwijl je er zo over vertelt, hoor ik een zekere trots in je stem?

"Oh zeker! Ik hield ervan! Het was altijd in de hoogste versnelling presteren en tegen deadlines aan werken. En ik werkte altijd met mensen, dat gaf me ongelofelijk veel energie. In die tijd leerde ik ook de taal van ondernemers spreken, kreeg ik inzicht in hun drijfveren en werkten we samen aan de beste manier om bedrijven te laten groeien."

En toen liep het allemaal anders…

"In 2015 kreeg ik een burnout. Je leest wel eens dat mensen daarna nooit meer precies hetzelfde zijn. Dat merkte ik ook. Toen ik weer aan het werk ging, merkte ik dat ik niet meer op datzelfde tempo kon functioneren als voorheen. Alsof ik ineens minder goed bij de organisatie paste. En dat werd steeds duidelijker."

Hoe merkte je dat je steeds minder goed bij de organisatie paste?

"Ik kreeg het gevoel dat de organisatie steeds meer iemand anders nodig had dan ik. Wat ergens ook niet zo gek is: ik zat er al 20 jaar en ook de organisatie was enorm aan het veranderen. Wat me tegen ging staan, was dat het steeds meer om targets en prestaties draaide. Ik was gewend om met mensen te werken, haalde energie uit die gesprekken en vond juist die aandacht voor de mens steeds belangrijker. Dat ging steeds minder samen."

"Het is niet alleen een investering in je loopbaan, het is ook een kado aan jezelf."

Hoe kwam je erachter wat je écht wilde?

"In de zomer van 2019 zat ik met een vriendin op een terrasje in Oisterwijk. Zij werkte als jobcoach en nodigde me uit om een dag mee te lopen. Die dag hadden we een gesprek met iemand uit de bouw die vanwege zijn gezondheid écht iets anders moest gaan doen. En wij hielpen hem kansen te ontdekken. Mijn hart ging er sneller van kloppen. Er begon iets te kriebelen en ik kreeg het gevoel dat ik écht van toegevoegde waarde kon zijn."

Welke stappen nam je vervolgens om je te verdiepen en te komen waar je nu bent: jobcoach en projectondersteuner bij het Rangeerterrein?

"Na die zomer van 2019 ben ik me gaan oriënteren. Via het Leerwerkloket kreeg ik een loopbaanadviesgesprek. Ik deed een capaciteitentest. Praatte met een loopbaanadviseur en onderzocht tegelijk welke opleiding paste bij de functie van jobcoach. Die opleiding heb ik vorig jaar succesvol afgerond. Na die verdieping en wat omwegen kwam ik zo bij het Rangeerterrein terecht. Daar neem ik nu als eerste contact op met mensen die zich aanmelden en nodig ze dan uit voor een oriëntatie. Als jobcoach kijk ik wat iemands competenties zijn, hoe iemand reageert en waar mensen enthousiast van worden."

Het lijkt me dat jouw werkervaring als accountmanager daar ook goed van pas komt.

"Als accountmanager zocht ik naar kansen en dat is nog steeds zo. Wat is het beste resultaat voor iemand? Hoe kunnen mensen zich ontwikkelen? Hoe help je iemand kiezen als hij of zij noodgedwongen een andere keuze in zijn of haar loopbaan moet maken? Dat gaat ook over mensen tot nieuwe inzichten brengen. En dat is het mooie: het resultaatgerichte zit er nog steeds in maar het draait niet langer om targets. Het draait nu om mensen. Precies waar ik naar op zoek was!"

Wat heb je zelf geleerd in dit traject?

"Dat je nooit te oud bent om jezelf verder te ontwikkelen. Het gaat erom dat je plezier hebt in wat je doet. Als je wat ouder bent, en dus de nodige werkervaring hebt opgebouwd, maak je zo'n keuze om je verder te ontwikkelen veel bewuster. Het is niet alleen een investering in je loopbaan, het is ook een kado aan jezelf."

 


 

Zet jouw loopbaan op de rails!

Wil je van baan veranderen maar weet je niet goed welk werk en welke sector bij je past? Of twijfel je of je wel de juiste opleiding of werkervaring hebt? Je kunt hiervoor een van onze loopbaanadviseurs inschakelen. Meld je aan via deze link.

Daarnaast kan het Rangeerterrein je helpen de stap te zetten naar de vrijetijdssector, techniek (bouw/installatie), logistiek en de zorg.

Het Rangeerterrein is een initiatief voor inwoners van Midden-Brabant en deelname is gratis. Meer weten en direct een adviesgesprek aanvragen?

Het Rangeerterrein is een initiatief van Werkgeversservicepunt Midden-Brabant en Leerwerkloket Midden-Brabant. Volg onze communicatie via Facebook, Instagram of Linkedin.