Pondres en Leerwerkloket: leercultuur en praktijkleren

Een leven lang ontwikkelen binnen het MKB?
Bij Pondres de gewoonste zaak van de wereld.
 

Heb je je als MKB'er wel eens afgevraagd wat ontwikkelingen als digitalisering, globalisering en verduurzaming betekenen voor de inzetbaarheid van jouw medewerkers? En de toekomst van je onderneming?

Je kunt bijvoorbeeld nieuwe software implementeren en je machinepark vernieuwen. Maar het is essentieel dat je medewerkers software en machines ook in de toekomst kunnen bedienen. Hoe waarborg je dat? Hoe zet je vandaag de eerste stap in je onderneming zodat je medewerkers klaar zijn voor de ontwikkelingen van morgen?

Doelgericht medewerkers ontwikkelen met Praktijkleren

Pondres, een Tilburgse onderneming die gespecialiseerd is in unieke, effectieve klantcommunicatie en distributie doet dat sinds kort met praktijkleren. In samenwerking met het  Leerwerkloket Midden-Brabant en ROC Tilburg worden medewerkers stapsgewijs en on-the-job opgeleid. Dus niet in de schoolbanken, maar echt in de praktijk.

John is sinds november 2022 in dienst en volgt de opleiding tot erkend procesoperator:

"Na 8 jaar in de schoonmaakbranche was ik toe aan iets anders. Nu leer ik binnen Pondres een ander vak met begeleiding vanuit het ROC én praktijkbegeleiding vanuit de organisatie. Het is écht werken en leren tegelijk. Dankzij het behalen van erkende certificaten heb ik meer plezier in mijn werk en vergroot ik mijn kansen binnen Pondres en daarbuiten."

Geen HR-capaciteit? Geen probleem!

Een van de bezwaren die Joyce Janssens, ondernemersadviseur bij het Leerwerkloket Midden-Brabant vaak hoort, is dat Praktijkleren veel tijd zou kosten:

"Organisaties vinden het lastig om een leercultuur te bouwen als ze geen eigen HR-afdeling hebben, de orders maar binnen blijven komen en je door krapte op de arbeidsmarkt sowieso al handjes tekort komt. De sleutel tot succes is dan samenwerken met het Leerwerkloket. Wij adviseren, faciliteren en betrekken de juiste partijen om een leercultuur binnen jouw organisatie te bouwen zonder het over te nemen. We leren je de weg zodat je zelf verder vooruit kan"

Voor je Praktijkleren in kunt zetten en medewerkers op kunt leiden, wordt een praktijkleertraject, een werkproces met taken samengesteld.  Dat kost eenmalig wat extra tijd. Maar schrik niet: het meeste werk wordt gedaan door een ROC. Zij combineren elementen van een erkende opleiding met het DNA en specifieke kenmerken van jouw bedrijf. Zodat alle goede dingen die je al geïmplementeerd hebt, ook meegenomen worden.

Die tijdsinvestering aan het begin verdien je later gegarandeerd terug, erkent ook Lilian Louwers, als HR-medewerker een van de drijvende krachten achter de implementatie van Praktijkleren binnen Pondres.

"Binnen Pondres hebben we destijds een collega aangesteld als praktijkbegeleider. Die collega heeft ook een speciale training gevolgd om medewerkers zoals John goed te kunnen begeleiden. En hij heeft samen met het ROC het praktijkleertraject tot procesoperator vormgegeven. Dus als we nu meer mensen willen opleiden voor die functie, kunnen we zo aan de slag.”

Voordelen van een leven lang leren voor MKB

De wereld verandert, werk verandert en dat vereist dat medewerkers zich blijven ontwikkelen. Hoe beter medewerkers zich dankzij o.a. Praktijkleren kunnen ontwikkelen, hoe beter dat is voor mens en organisatie. Dit is wat een leven lang ontwikkelen oplevert voor jouw organisatie:

  • Beter imago
  • Hogere omzet
  • Betere concurrentiepositie
  • Hogere arbeidsproductiviteit
  • Flexibele inzet van medewerkers
  • Gemotiveerde en betrokken medewerkers
  • Behoud van medewerkers op krappe arbeidsmarkt

3 factoren voor een succesvolle leercultuur binnen jouw organisatie

Als ervaren adviseur weet Joyce Janssens dat er 3 belangrijke factoren zijn die bijdragen aan een succesvolle leercultuur binnen een organisatie:

  1. Als managementteam moet je het belang van een gezonde leercultuur in je organisatie erkennen en vertalen naar de rest van de organisatie. Zodat leren voor iedereen een tweede natuur wordt.
  2. Als leidinggevende en/of praktijkbegeleider moet je de ruimte hebben om medewerkers in de praktijk te kunnen begeleiden in het leerproces.
  3. Medewerkers die een praktijkleertraject volgen, zijn de ambassadeurs van de leercultuur binnen je organisatie. Zij zijn het die een leercultuur tot in de haarvaten van je organisatie kunnen laten doordringen.

Het Leerwerkloket helpt je Praktijkleren te implementeren

Wat voor Pondres werkt, kan ook werken voor jouw organisatie. Benieuwd of je met Praktijkleren ook jouw medewerkers klaar kunt maken voor de toekomst? Neem contact op met de ondernemersadviseurs van het Leerwerkloket.

Zij kunnen je precies vertellen welke subsidiemogelijkheden er zijn en je adviseren over de beste aanpak voor jouw organisatie. Wist je trouwens dat de dienstverlening van Leerwerkloket volledig kosteloos is?

Meer weten over leercultuur binnen je bedrijf of praktijkleren?

Neem contact op met onze ondernemersadviseurs.