Michelle: hoe zet je jezelf op een ander spoor?

Afbeelding
meubelmaker

Michelle (36) is succesvol grafisch ontwerper. Toch zet ze haar creatieve loopbaan nu op een ander spoor: ze wordt meubelmaker

Van de ene op de andere dag ontstaat het: zo’n knagend gevoel dat zich steeds meer opdringt en je duidelijk maakt: het tijd is voor een volgende stap. Je werk voldoet misschien nog wel. Maar de voldoening wordt kleiner, en de wens om te veranderen groter. Het is tijd voor een volgende stap. Maar wat dan? En hoe dan?

Michelle vertelt in dit interview hoe zij daarmee omgaat, en hoe zij nu haar loopbaan op een ander spoor zet.

Was je altijd al zo creatief?

“Ik was als kind heel beweeglijk en snel afgeleid. Als boeken een beetje inhoudelijk werden, haakte ik al snel af. Ik zat op turnen, hield van tekenen en schilderen, werd daar spelenderwijs steeds beter in en had het talent om dingen vorm te geven. Daar kon ik me echt helemaal in verliezen. Dat voelde dus als een logische weg om in te slaan.”

Welke opleiding koos je?

“Zodra het kon, koos ik voor het SintLucas in Boxtel. Ik was tijdens de opleiding veel met mijn handen bezig omdat je allerlei verschillende technieken moet onderzoeken. Geweldig was dat! En in het laatste jaar daar merkte ik dat ik nog niet klaar was met leren. Dus besloot ik aansluitend naar het St. Joost in Breda te gaan.”

Hoe zag de start van je loopbaan er uit?

"Na het St. Joost ging ik bij een ontwerpbureau in Den Haag aan de slag als grafisch ontwerper. In die tijd werkte ik veel voor de Rijksoverheid. Later stapte ik over naar een kleiner ontwerpbureau in Breda. Daardoor kwam er meer afwisseling in mijn werk, maar toch ging er iets knagen.

Weet je wat het is? Mensen zien mijn vak als een heel creatief beroep maar ik miste het steeds meer om met mijn handen te werken. Daar kwam bij dat contact met opdrachtgevers altijd via accountmanagers verliep. En dat maakte dat ik de interactie met opdrachtgevers ging missen."

“Ik miste het steeds meer om met mijn handen werken”

Hoe kwam je op het idee om meubelmaker te worden?

"Via het UWV kwam ik in contact met het Rangeerterrein. Tijdens een eerste ochtend in het Ontdekstation deed ik met ca. 15 anderen allerlei klusjes en proefjes om te ontdekken waar mijn hart sneller van ging kloppen. Dat werd gevolgd door een bezoek aan een ROC waar we ons oriënteerden op allerlei technische beroepen en gesprekken konden voeren met docenten en leerlingen. En daar kwamen veel dingen samen.

In mijn vrije tijd vind ik het namelijk heerlijk om te klussen. Ik heb lampen gemaakt, doe in huis alle klusjes en heb afgelopen zomer zelf onze nieuwe keuken gemonteerd."

Maar beschik je daarmee over voldoende kennis om als meubelmaker aan de slag te gaan?

“Weet je, ik ben handig, snap snel hoe dingen werken en heb er ontzettend veel plezier in. Maar er zit wel een verschil in klusjes doen en complete kasten bouwen. Ik moet dus wel aan de bak om nieuwe technieken te leren. Hoe maak je iets bijzonder? Hoe maak je eigenlijk goede houtverbindingen? Een opleiding of cursus is dus heel erg welkom. Welke opleidingen er zijn en wat voor kosten dat met zich meebrengt, ben ik op dit moment aan het uitzoeken.”

Ga je straks je vak als grafisch ontwerper niet missen?

“Nee hoor. Er zijn heel veel jonge honden die klaarstaan om mooie designs te maken. Mijn tijd is geweest…ik kijk vooruit!”

Hoe ziet je ideale nieuwe loopbaan er uit?

“Ik zou het geweldig als ik op een plek terechtkom waar ik de vrijheid krijg om mee te denken en in een team kan werken. Waar ik heerlijk met mijn handen bezig kan zijn en er 100% voor kan gaan.”

 


Zet jouw loopbaan op de rails met het Rangeerterrein

Wil je van baan veranderen maar weet je niet goed welk werk en welke sector bij je past? Of twijfel je of je wel de juiste opleiding of werkervaring hebt? Het Rangeerterrein helpt je de stap te zetten naar de vrijetijdssector, techniek (bouw/installatie), logistiek en de zorg.

Het Rangeerterrein is een initiatief voor inwoners van Midden-Brabant en deelname is gratis. Meer weten en direct een adviesgesprek aanvragen? Ga naar https://middenbrabant.leerwerkloket.nl/rangeerterrein.

Het Rangeerterrein is een initiatief van Werkgeversservicepunt Midden-Brabant en Leerwerkloket Midden-Brabant. Volg onze communicatie via Facebook, Instagram of Linkedin.