Charles maakte een switch naar "groen".

Afbeelding
lwlmb charles

Hoe Charles zijn droombaan (uit)vond!

 

Zijn familie komt uit het vastgoed. Dus toen Charles (44) klaar was met studeren, lag een carrière in vastgoed voor de hand. Via een stage kwam hij terecht in de makelaardij. Maar al snel kwam Charles erachter dat zijn hart toch ergens anders lag…

"Als je niet in beweging komt en blijft zitten waar je zit, dan kom je ook nooit verder."

Hoe ontdekte je dat de makelaardij niet bij je past?

Ik merkte dat de commerciële kant me eigenlijk helemaal niet zo aansprak. Want of ik nou een appartementje voor een ton of een villa van een miljoen verkocht, het deed me niets. En ik begon me steeds meer te ergeren aan kleine dingen. Dat je de hele dag op kantoor zat, dat kijkers zich ergerden aan de kleinste dingen.

Toch was het ook een leerzame periode…

Ik ontdekte dat ik goed was in netwerken, de sociale kant van het vak, het vele contact met mensen en echt je best doen voor verkopers. De menselijke kant zeg maar. En ik ontdekte dat resultaten op korte termijn belangrijk voor me zijn.

 

Samen met een jobcoach ging je je oriënteren én vond je een nieuwe baan. Hoe ging dat proces?

In gesprekken ging ik met begeleiding van mijn jobcoach op zoek naar het antwoord op twee vragen:

  • Wat zijn mijn sterke eigenschappen?
  • Waar ben ik goed in?

Bij mij kwam naast de menselijke kant ook het creatieve heel sterk naar boven. Toen we daar beroepen aan gingen koppelen, dacht mijn jobcoach ineens aan groenvoorziening. Via haar kwam ik in contact met een hoveniersbedrijf en kort daarna ging ik kennismaken. Toen ben ik blijven hangen.


Had je je droombaan gevonden?

Ja eigenlijk wel! Het werk maakte mijn hoofd leeg en ik merkte dat ik daardoor heel ontspannen aan het werk was. Ik vond het zó lekker om buiten te werken. Dat kende ik helemaal niet. Via mijn werkgever heb ik vervolgens de opleiding tot groenhovenier gevolgd. En langzaam kreeg ik het steeds drukker.

 

Je had dus een droombaan, besloot je vervolgens verder te verdiepen in het vak en werd uiteindelijk zelf ondernemer.

Inderdaad. Ik had al mijn eigen klanten en op een gegeven moment dacht ik: ik kan natuurlijk ook voor mezelf beginnen. Ik was inmiddels een ervaren hovenier en dankzij mijn opleiding MTS Bouwkunde én een vader die architect was, vormde schetsen ook geen enkel probleem voor me. Zo kon ik dus complete tuinen ontwerpen en aanleggen.

 

Toch besloot je later te stoppen als ondernemer. En nu ben je weer in dienst van een werkgever. Dat moet geen makkelijke keuze geweest zijn.

Ik heb er keihard voor gewerkt en het liep ontzettend goed. Maar in de 15 jaar dat ik mijn bedrijf had, werkte ik zo'n 70 uur in de week. Op een gegeven moment merkte ik dat ik daardoor mijn gezin niet de aandacht kon geven die het verdiende. Ook de commerciële kant van het werk begon me weer tegen te staan, net als eerst in de makelaardij. En er miste nog iets. Maar daar kwam ik pas later achter…

 

"Het is eigenlijk een heel leuk en leerzaam avontuur"

 

Nu help je mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door ze te begeleiden in de groenvoorziening, en ze zo structuur en perspectief te bieden. Dat is nogal wat anders.

Ik kwam in contact met iemand die een sociale werkplaats op wilde richten.We raakten in gesprek en het vooruitzicht om veel meer sociaal bezig te zijn, mensen met elkaar te kunnen verbinden en te helpen, ook op sociaal vlak, sprak me enorm aan. Ik kreeg echt het idee dat ik me daar verder in moest verdiepen. En dat was dus wat ik nog miste: die menselijke kant. 

Uiteindelijk kwam ik terecht bij een sociaal bedrijf waarin alles samenkomt: groenvoorziening én de mogelijkheid om mensen met elkaar te verbinden, te begeleiden en ze zo perspectief te bieden. Voor mij eigenlijk een hele mooie, logische keuze. En dat doe ik nu al 2,5 jaar.

 

Welk advies zou je iemand geven die, net als jij destijds, op zoek is naar zijn of haar droombaan?

Dat je niet moet blijven hangen in een oude situatie als je niet gelukkig bent. Met die overtuiging is bij mij het succes begonnen. Kijk, als je niet in beweging komt en blijft zitten waar je zit, dan kom je ook nooit verder. Maar als je ontdekt wat je leuk vindt en waar je goed in bent, ga je kansen zien. En eigenlijk is het gewoon een heel leuk en leerzaam avontuur!

Rangeerterrein

Charles is ook betrokken bij het Rangeerterrein. Hier verzorgt hij binnen de oriëntatie Techniek het onderdeel GROEN. Ook jij kunt zo op een laagdrempelige manier ervaren of werken in die sector iets voor jou kan zijn