Woon je in Midden-Brabant? Dit biedt onze regio extra!
- Brabant Leert
Met Brabant Leert kom je verder! Alle Brabanders hebben via Brabant Leert toegang tot meer informatie en een groot aanbod van online cursussen. Bij Brabant Leert kun je ook loopbaanadvies aanvragen, zodat je samen met een loopbaanadviseur van Leerwerkloket Midden-Brabant de juiste keuze maakt voor de toekomst! Blijf je ontwikkelen, juist nu.
De landelijke mogelijkheden vind je hieronder.
Je wilt leren en werken. Dat kan op allerlei manieren. Je kunt cursussen volgen die aansluiten op je huidige werk, opleidingen waarmee je een heel nieuw vak leert of iets nieuws leren omdat je het gewoon leuk vindt om iets nieuws te leren.
Leren naast een baan
Deeltijd opleiding
Je kiest voor een deeltijd opleiding wanneer je bij wilt leren. De opleiding is deeltijd omdat de studie over een langere tijd is verspreid. Hierdoor heb je meer tijd over om naast je studie andere werkzaamheden te doen, zoals werken. Je werk is geen onderdeel van de opleiding.
Informatie over opleidingen op hbo- en wo niveau vind je hier:
Springest: onafhankelijke vergelijkingssite voor opleidingen, trainingen en cursussen.
Studiekeuze123: ontdek, vergelijk en kies een hbo- of wo-opleiding.
Hbostart: zoeken naar erkende hbo-opleidingen.
Open universiteit: zoeken naar opleidingen.
Cursussen
Het is mogelijk om naast je werk cursussen of onderdelen van een bepaalde opleiding te volgen. Sommige cursussen kun je thuis volgen.
Interne opleiding
Sommige bedrijven bieden hun werknemers opleidingen of scholing aan. Deze kunnen zelfs verplicht zijn, zoals veiligheidsdiploma’s. Werkgevers die hun personeel opleidingen aanbieden kunnen mogelijk gebruik maken van subsidies en fiscale voordelen.
Laat je kennis vastleggen in een Ervaringscertificaat (EVC)
Leren doe je niet alleen door het volgen van een opleiding, maar ook in je dagelijkse werkomgeving en in je vrije tijd. (Bijvoorbeeld tijdens vrijwilligerswerk of het uitoefenen van je hobby’s). Deze kennis en kunde, kun je vastleggen in een Ervaringscertificaat (EVC).
Traject
Tijdens een traject voor de Erkenning van Verworven Competenties maak je een portfolio als bewijsstukken van je kennis en vaardigheden. Denk hierbij aan referenties, verslagen van beoordelingsgesprekken, (deel)certificaten van cursussen, enzovoort. Het portfolio wordt ten opzichte van een landelijk erkende beroepsstandaard beoordeeld door een EVC-aanbieder. Beoordeeld wordt of je vaardig genoeg bent voor het beroep.
Een andere mogelijkheid om je kennis en ervaring in kaart te brengen is het Ervaringsprofiel (EVP). Een EVP is te vergelijken met het eerste deel van een EVC-traject.
Kom je er zelf niet uit of wil je meer informatie? Neem dan contact op met het Leerwerkloket bij jou in de buurt.